Sağlamlıq / Düzgün qidalanma
Noyabr
Balıq: Mezgit, siyənək
Tərəvəz: balqabaq, kələm, kərəviz, kəvər, yer alması, kök, ispanaq, gül kələm, pazı
Meyvə: Qoz, şabalıd, üzüm, alma, banan, naringi, nar, armud, kivi,
Balqabaqdan faydalana biləcəyiniz bu ayda şorbası, şirini və tortu ilə həm ləzzətli həm də sağlam süfrələr hazırlaya bilərsiniz. İçində olan Beta-keroten sayəsində xərçəngə qarşı təsirli bir qidadır.
Dekabr
Balıq: Levrək
Tərəvəz: Balqabaq, kələm, yer alması, kəvər, brüksel kələmi, gül kələm, ispanaq, kərəviz, kök, pazı, quru kələm
Meyvə: Alma, naringi, portağal, nar, armud, banan, kivi, şabalıd, heyva
Portağal və kimi meyvələrin bol olduğu bu ayda soyuq havalarda ən böyük qurtarıcınız. İspanaq, paxlalı, qatıq, banan və quruya bilmişləri də bol-bol istehlak etmənizdə fayda var.
12 ay və bəslənmə
Akademik | 6-06-2013, 14:00
6 019 42
Yeməkləri zamanında yemək çox əhəmiyyətlidir. Yaxşı, hansı yeməyi hansı ayda yemək daha düzgündür?
Yanvar
Yanvar
Havalar soyuduğundan balıq və paxlalılar ən çox istehlak edilməsi lazım olan qidalar arasındadır. Bu ayda tərəvəz və ət suyu ilə hazırlanan şorbaları tez-tez istehlak edin. Soyuq, qış günləri hərəkətsiz qalındığından şorbalar bağırsaq sisteminizi nizamlayacaq.
Balıq: Kefal, tekir, qaranquş, levrek
Tərəvəz: Kərəviz, kələm, brüksel kələmi, brokoli, kök, ispanaq, pazı, qara turp, qırmızı turp.
Meyvə: Alma, nar, portağal, armud, heyva
Fevral
Balıq: Uskumru, istavrit, lüfer, palamut, tekir, kefal, qalxan, gümüş balığı
Tərəvəz: Brokoli, brüksel kələmi, gül kələm, pazı, ispanaq, çuğundur, dəfnə yaprağı, kök, turp
Meyvə: Alma, portağal, banan, armud, heyva
Kələm, Brüksel kələmi, gül kələm və brokoli kimi tərəvəzləri tez-tez istehlak etmənizdə fayda var, çünki bu məhsullar xərçəngə qarşı təsirli qidalar arasındadır. Kök və salat ilə zeytunyağlı yeməklər edərək bol miqdarda beta-keroten alınıq.
Tərəvəz: Kərəviz, kələm, brüksel kələmi, brokoli, kök, ispanaq, pazı, qara turp, qırmızı turp.
Meyvə: Alma, nar, portağal, armud, heyva
Fevral
Balıq: Uskumru, istavrit, lüfer, palamut, tekir, kefal, qalxan, gümüş balığı
Tərəvəz: Brokoli, brüksel kələmi, gül kələm, pazı, ispanaq, çuğundur, dəfnə yaprağı, kök, turp
Meyvə: Alma, portağal, banan, armud, heyva
Kələm, Brüksel kələmi, gül kələm və brokoli kimi tərəvəzləri tez-tez istehlak etmənizdə fayda var, çünki bu məhsullar xərçəngə qarşı təsirli qidalar arasındadır. Kök və salat ilə zeytunyağlı yeməklər edərək bol miqdarda beta-keroten alınıq.
Mart
Balıq: Levrek, qalxan, kefal
Tərəvəz: İspanaq, kök, kəvər, qırmızıturp, brokoli
Meyvə: Alma, banan
Yavaş-yavaş yaza yaxınlaşdığımız bu ayda, yüngül bəslənmək üçün ən doğru zamandır. Yüngül və bir o qədər də müqavimət verən qidaları istehlak etməyə diqqət göstərməlisiniz. Həm bu sayədə diyet etmək sizin üçün yaxşı bir fürsət olacaq. Balıq, qızartma, ət, tərəvəz və meyvələr bol bol yeyərək istehlak edilməlidir.
Balıq: Levrek, qalxan, kefal
Tərəvəz: İspanaq, kök, kəvər, qırmızıturp, brokoli
Meyvə: Alma, banan
Yavaş-yavaş yaza yaxınlaşdığımız bu ayda, yüngül bəslənmək üçün ən doğru zamandır. Yüngül və bir o qədər də müqavimət verən qidaları istehlak etməyə diqqət göstərməlisiniz. Həm bu sayədə diyet etmək sizin üçün yaxşı bir fürsət olacaq. Balıq, qızartma, ət, tərəvəz və meyvələr bol bol yeyərək istehlak edilməlidir.
Aprel
Balıq: Qalxan, qılınc, qaranquş, tekir, barbunya
Tərəvəz: Təzə soğan, təzə sarımsaq, quşqonmaz, təzə kəklik, paxla, kahı
Meyvə: ərik
Bu aylarda quzu əti seçilməlidir, çünki quzu ətinin ən təzə və ən ləzzətli olduğu zamanıdır. Şirin baxımından südlü şirinləri seçməlisiniz. Gecə yatmadan əvvəl ya da səhər naharlarında mütləq bir stəkan süd için.
Balıq: Qalxan, qılınc, qaranquş, tekir, barbunya
Tərəvəz: Təzə soğan, təzə sarımsaq, quşqonmaz, təzə kəklik, paxla, kahı
Meyvə: ərik
Bu aylarda quzu əti seçilməlidir, çünki quzu ətinin ən təzə və ən ləzzətli olduğu zamanıdır. Şirin baxımından südlü şirinləri seçməlisiniz. Gecə yatmadan əvvəl ya da səhər naharlarında mütləq bir stəkan süd için.
May
Balıq: Barbunya, levrək, qılınc, qaranquş, dilbalığı
Tərəvəz: ənginar, paxla, səmizotu, çobanyastığı, əbəgüməci (amber çiçəyi), pomidor, xiyar
Meyvə: Çiyələk, yaşıl ərik (alça), ərik, tut
Qısa ömürlü bir meyvə olan çiyələk, bu aylarda da istehlak edə bilərsiniz. İçində olan zəngin minerallar və vitaminlər sayəsində həm enerji verər, həm də yorğunluq əlamətlərini aradan qaldırar.
Balıq: Barbunya, levrək, qılınc, qaranquş, dilbalığı
Tərəvəz: ənginar, paxla, səmizotu, çobanyastığı, əbəgüməci (amber çiçəyi), pomidor, xiyar
Meyvə: Çiyələk, yaşıl ərik (alça), ərik, tut
Qısa ömürlü bir meyvə olan çiyələk, bu aylarda da istehlak edə bilərsiniz. İçində olan zəngin minerallar və vitaminlər sayəsində həm enerji verər, həm də yorğunluq əlamətlərini aradan qaldırar.
İyun
Balıq: Mərcan, levrək, barbunya
Tərəvəz: ənginar, təzə kartof, təzə paxla, paxla (ayın ortasına qədər), göy noxud, balqabaq, badımcan, acı bibər, pomidor, xiyar, quzu ispanaq, səmizotu, razyana, kahı, üzüm yarpağı, təzə soğan, təzə sarımsaq, şüyüd, dolmalıq bibər, kol paxlası
Meyvə: Albalı, yaşıl ərik (alça), malta əriyi, ərik, şaftalı, tut
Tut və albalını bu ayda tapmaq mümkündür. Qısa müddət də olsa tapılmasına baxmayaraq vitamin və mineral qaynağı baxımından çox zəngindir.
Balıq: Mərcan, levrək, barbunya
Tərəvəz: ənginar, təzə kartof, təzə paxla, paxla (ayın ortasına qədər), göy noxud, balqabaq, badımcan, acı bibər, pomidor, xiyar, quzu ispanaq, səmizotu, razyana, kahı, üzüm yarpağı, təzə soğan, təzə sarımsaq, şüyüd, dolmalıq bibər, kol paxlası
Meyvə: Albalı, yaşıl ərik (alça), malta əriyi, ərik, şaftalı, tut
Tut və albalını bu ayda tapmaq mümkündür. Qısa müddət də olsa tapılmasına baxmayaraq vitamin və mineral qaynağı baxımından çox zəngindir.
İyul
Balıq: Sardina, barbunya, təkir, xərçəng, pavurya
Tərəvəz: Pomidor, xiyar, göy noxud, şüyüd, təzə paxla, quzu ispanaq, balqabaq, badımcan, acı bibər, dolmalıq bibər, kol paxlası.
Meyvə: Ərik, şaftalı, qovun, sarı ərik, qarpız, moruq, vişnə
Balıqdan sonra ən çox omeqa-3 ehtiva edən tərəvəz səmizotudur. Omeqa-3, ürək xəstəlilərinə, zehni qarşılığa və ağlını itirməyə qarşı təsirli olan və bədən tərəfindən çıxarılmayan bir yağ turşusudur.
Balıq: Sardina, barbunya, təkir, xərçəng, pavurya
Tərəvəz: Pomidor, xiyar, göy noxud, şüyüd, təzə paxla, quzu ispanaq, balqabaq, badımcan, acı bibər, dolmalıq bibər, kol paxlası.
Meyvə: Ərik, şaftalı, qovun, sarı ərik, qarpız, moruq, vişnə
Balıqdan sonra ən çox omeqa-3 ehtiva edən tərəvəz səmizotudur. Omeqa-3, ürək xəstəlilərinə, zehni qarşılığa və ağlını itirməyə qarşı təsirli olan və bədən tərəfindən çıxarılmayan bir yağ turşusudur.
Avqust
Balıq: Çie palamudu, mərcan, qılınc, sardina
Tərəvəz: Pomidor, xiyar, badımcan, dolmalıq bibər, acı bibər, təzə paxla, balqabaq, qırmızı bibər
Meyvə: Ərik, qovun (yemiş), qırmızı ərik, şaftalı, vişnə, böyürtkən, qarpız, əncir, üzüm
Meyvə və tərəvəzlərinin ən yetkin olduğu mövsüm yazdır. Bol-bol meyvə istehlak edərək, həm yüngül bəslənmiş həm də bədəninizi yormamış olarsınız. Gündəlik paylarında isə, balıq, zeytunyağlı tərəvəzlər yeyə bilərsiniz.
Balıq: Çie palamudu, mərcan, qılınc, sardina
Tərəvəz: Pomidor, xiyar, badımcan, dolmalıq bibər, acı bibər, təzə paxla, balqabaq, qırmızı bibər
Meyvə: Ərik, qovun (yemiş), qırmızı ərik, şaftalı, vişnə, böyürtkən, qarpız, əncir, üzüm
Meyvə və tərəvəzlərinin ən yetkin olduğu mövsüm yazdır. Bol-bol meyvə istehlak edərək, həm yüngül bəslənmiş həm də bədəninizi yormamış olarsınız. Gündəlik paylarında isə, balıq, zeytunyağlı tərəvəzlər yeyə bilərsiniz.
Sentyabr
Balıq: Palamut, lüfer, qılınc, sardina, kolyoz, qaranquş
Tərəvəz: Göbələk, badımcan, qarğıdalı, pazı, bibəriyə, paxla, balqabaq, dolmalıq bibər, qırmızı bibər
Meyvə: Ərik, fındıq, qovun (yemiş), qarpız, əncir, üzüm
Bədəninizi soyuq mövsümə hazırlamanın tam vaxtıdır. Balıq, tərəvəz, meyvə, makaron kimi enerji verən yeməkləri daha çox seçməlisiniz. Ərik və fındığı hər gün müəyyən miqdarda istehlak etməyə çalışın.
Oktyabr
Balıq: Palamut, lüfər, istavrit, barbunya, qılınc, mərcan, sardina
Tərəvəz: Göbələk, fındıq, qoz, ispanaq, yer alması, kələm, qırmızı turp, gül kələm, kök
Meyvə: Armud, qoz, üzüm, alma, naringi (mandarin), banan
Omeqa-3 məzmunlu qozu, bu aylarda bol-bol istehlak edin. Göbələyin tam zamanıdır! Balıq və tərəvəz yeməklərində göbələk istifadə edərək həm ləzzətli, həm də sağlam bir menyu hazırlaya bilərsiniz.
Balıq: Palamut, lüfer, qılınc, sardina, kolyoz, qaranquş
Tərəvəz: Göbələk, badımcan, qarğıdalı, pazı, bibəriyə, paxla, balqabaq, dolmalıq bibər, qırmızı bibər
Meyvə: Ərik, fındıq, qovun (yemiş), qarpız, əncir, üzüm
Bədəninizi soyuq mövsümə hazırlamanın tam vaxtıdır. Balıq, tərəvəz, meyvə, makaron kimi enerji verən yeməkləri daha çox seçməlisiniz. Ərik və fındığı hər gün müəyyən miqdarda istehlak etməyə çalışın.
Oktyabr
Balıq: Palamut, lüfər, istavrit, barbunya, qılınc, mərcan, sardina
Tərəvəz: Göbələk, fındıq, qoz, ispanaq, yer alması, kələm, qırmızı turp, gül kələm, kök
Meyvə: Armud, qoz, üzüm, alma, naringi (mandarin), banan
Omeqa-3 məzmunlu qozu, bu aylarda bol-bol istehlak edin. Göbələyin tam zamanıdır! Balıq və tərəvəz yeməklərində göbələk istifadə edərək həm ləzzətli, həm də sağlam bir menyu hazırlaya bilərsiniz.
Noyabr
Balıq: Mezgit, siyənək
Tərəvəz: balqabaq, kələm, kərəviz, kəvər, yer alması, kök, ispanaq, gül kələm, pazı
Meyvə: Qoz, şabalıd, üzüm, alma, banan, naringi, nar, armud, kivi,
Balqabaqdan faydalana biləcəyiniz bu ayda şorbası, şirini və tortu ilə həm ləzzətli həm də sağlam süfrələr hazırlaya bilərsiniz. İçində olan Beta-keroten sayəsində xərçəngə qarşı təsirli bir qidadır.
Dekabr
Balıq: Levrək
Tərəvəz: Balqabaq, kələm, yer alması, kəvər, brüksel kələmi, gül kələm, ispanaq, kərəviz, kök, pazı, quru kələm
Meyvə: Alma, naringi, portağal, nar, armud, banan, kivi, şabalıd, heyva
Portağal və kimi meyvələrin bol olduğu bu ayda soyuq havalarda ən böyük qurtarıcınız. İspanaq, paxlalı, qatıq, banan və quruya bilmişləri də bol-bol istehlak etmənizdə fayda var.
Sağlam olmanız diləyi ilə...AKADEMİK