Sağlamlıq / Düzgün qidalanma

12 ay və bəslənmə

Akademik | 6-06-2013, 14:00
5 896 42
 

 
 
Yeməkləri zamanında yemək çox əhəmiyyətlidir. Yaxşı, hansı yeməyi hansı ayda yemək daha düzgündür?

Yanvar
Havalar soyuduğundan balıq və paxlalılar ən çox istehlak edilməsi lazım olan qidalar arasındadır. Bu ayda tərəvəz və ət suyu ilə hazırlanan şorbaları tez-tez istehlak edin. Soyuq, qış günləri hərəkətsiz qalındığından şorbalar bağırsaq sisteminizi nizamlayacaq.
 
Balıq: Kefal, tekir, qaranquş, levrek
Tərəvəz: Kərəviz, kələm, brüksel kələmi, brokoli, kök, ispanaq, pazı, qara turp, qırmızı turp.
Meyvə: Alma, nar, portağal, armud, heyva

Fevral
Balıq: Uskumru, istavrit, lüfer, palamut, tekir, kefal, qalxan, gümüş balığı
Tərəvəz: Brokoli, brüksel kələmi, gül kələm, pazı, ispanaq, çuğundur, dəfnə yaprağı, kök, turp
Meyvə: Alma, portağal, banan, armud, heyva

Kələm, Brüksel kələmi, gül kələm və brokoli kimi tərəvəzləri tez-tez istehlak etmənizdə fayda var, çünki bu məhsullar xərçəngə qarşı təsirli qidalar arasındadır. Kök və salat ilə zeytunyağlı yeməklər edərək bol miqdarda beta-keroten alınıq.
 
Mart
Balıq: Levrek, qalxan, kefal
Tərəvəz: İspanaq, kök, kəvər, qırmızıturp, brokoli
Meyvə: Alma, banan

Yavaş-yavaş yaza yaxınlaşdığımız bu ayda, yüngül bəslənmək üçün ən doğru zamandır. Yüngül və bir o qədər də müqavimət verən qidaları istehlak etməyə diqqət göstərməlisiniz. Həm bu sayədə diyet etmək sizin üçün yaxşı bir fürsət olacaq. Balıq, qızartma, ət, tərəvəz və meyvələr bol bol yeyərək istehlak edilməlidir.

Aprel
Balıq: Qalxan, qılınc, qaranquş, tekir, barbunya
Tərəvəz: Təzə soğan, təzə sarımsaq, quşqonmaz, təzə kəklik, paxla, kahı
Meyvə: ərik

Bu aylarda quzu əti seçilməlidir, çünki quzu ətinin ən təzə və ən ləzzətli olduğu zamanıdır. Şirin baxımından südlü şirinləri seçməlisiniz. Gecə yatmadan əvvəl ya da səhər naharlarında mütləq bir stəkan süd için.
 
May
Balıq: Barbunya, levrək, qılınc, qaranquş, dilbalığı
Tərəvəz: ənginar, paxla, səmizotu, çobanyastığı, əbəgüməci (amber çiçəyi), pomidor, xiyar
Meyvə: Çiyələk, yaşıl ərik (alça), ərik, tut

Qısa ömürlü bir meyvə olan çiyələk, bu aylarda da istehlak edə bilərsiniz. İçində olan zəngin minerallar və vitaminlər sayəsində həm enerji verər, həm də yorğunluq əlamətlərini aradan qaldırar.
 
İyun
Balıq: Mərcan, levrək, barbunya
Tərəvəz: ənginar, təzə kartof, təzə paxla, paxla (ayın ortasına qədər), göy noxud, balqabaq, badımcan, acı bibər, pomidor, xiyar, quzu ispanaq, səmizotu, razyana, kahı, üzüm yarpağı, təzə soğan, təzə sarımsaq, şüyüd, dolmalıq bibər, kol paxlası
Meyvə: Albalı, yaşıl ərik (alça), malta əriyi, ərik, şaftalı, tut

Tut və albalını bu ayda tapmaq mümkündür. Qısa müddət də olsa tapılmasına baxmayaraq vitamin və mineral qaynağı baxımından çox zəngindir.
 
İyul
Balıq: Sardina, barbunya, təkir, xərçəng, pavurya
Tərəvəz: Pomidor, xiyar, göy noxud, şüyüd, təzə paxla, quzu ispanaq, balqabaq, badımcan, acı bibər, dolmalıq bibər, kol paxlası.
Meyvə: Ərik, şaftalı, qovun, sarı ərik, qarpız, moruq, vişnə

Balıqdan sonra ən çox omeqa-3 ehtiva edən tərəvəz səmizotudur. Omeqa-3, ürək xəstəlilərinə, zehni qarşılığa və ağlını itirməyə qarşı təsirli olan və bədən tərəfindən çıxarılmayan bir yağ turşusudur.

  
Avqust
Balıq: Çie palamudu, mərcan, qılınc, sardina
Tərəvəz: Pomidor, xiyar, badımcan, dolmalıq bibər, acı bibər, təzə paxla, balqabaq, qırmızı bibər
Meyvə: Ərik, qovun (yemiş), qırmızı ərik, şaftalı, vişnə, böyürtkən, qarpız, əncir, üzüm

Meyvə və tərəvəzlərinin ən yetkin olduğu mövsüm yazdır. Bol-bol meyvə istehlak edərək, həm yüngül bəslənmiş həm də bədəninizi yormamış olarsınız. Gündəlik paylarında isə, balıq, zeytunyağlı tərəvəzlər yeyə bilərsiniz.
 
Sentyabr
Balıq: Palamut, lüfer, qılınc, sardina, kolyoz, qaranquş
Tərəvəz: Göbələk, badımcan, qarğıdalı, pazı, bibəriyə, paxla, balqabaq, dolmalıq bibər, qırmızı bibər
Meyvə: Ərik, fındıq, qovun (yemiş), qarpız, əncir, üzüm

Bədəninizi soyuq mövsümə hazırlamanın tam vaxtıdır. Balıq, tərəvəz, meyvə, makaron kimi enerji verən yeməkləri daha çox seçməlisiniz. Ərik və fındığı hər gün müəyyən miqdarda istehlak etməyə çalışın.

Oktyabr
Balıq: Palamut, lüfər, istavrit, barbunya, qılınc, mərcan, sardina
Tərəvəz: Göbələk, fındıq, qoz, ispanaq, yer alması, kələm, qırmızı turp, gül kələm, kök
Meyvə: Armud, qoz, üzüm, alma, naringi (mandarin), banan

Omeqa-3 məzmunlu qozu, bu aylarda bol-bol istehlak edin. Göbələyin tam zamanıdır! Balıq və tərəvəz yeməklərində göbələk istifadə edərək həm ləzzətli, həm də sağlam bir menyu hazırlaya bilərsiniz.
 


Noyabr
Balıq: Mezgit, siyənək
Tərəvəz: balqabaq, kələm, kərəviz, kəvər, yer alması, kök, ispanaq, gül kələm, pazı
Meyvə: Qoz, şabalıd, üzüm, alma, banan, naringi, nar, armud, kivi,

Balqabaqdan faydalana biləcəyiniz bu ayda şorbası, şirini və tortu ilə həm ləzzətli həm də sağlam süfrələr hazırlaya bilərsiniz. İçində olan Beta-keroten sayəsində xərçəngə qarşı təsirli bir qidadır.

Dekabr
Balıq: Levrək
Tərəvəz: Balqabaq, kələm, yer alması, kəvər, brüksel kələmi, gül kələm, ispanaq, kərəviz, kök, pazı, quru kələm
Meyvə: Alma, naringi, portağal, nar, armud, banan, kivi, şabalıd, heyva

Portağal və kimi meyvələrin bol olduğu bu ayda soyuq havalarda ən böyük qurtarıcınız. İspanaq, paxlalı, qatıq, banan və quruya bilmişləri də bol-bol istehlak etmənizdə fayda var.
 
Sağlam olmanız diləyi ilə...AKADEMİK

 

ESMERRi | 8 noyabr 2015 14:05 | Status: Brilliant user | Şərh: 5 378
Sitat: Gulshen.
Nə gözəl xəbərdi. Təşəkkurlər
Real Madrid CF | 30 may 2015 18:58 | Status: Qonaq | Şərh: 0
Tesekkurler.
Gulshen. | 8 aprel 2015 13:04 | Status: Qonaq | Şərh: 0
Nə gözəl xəbərdi. Təşəkkurlər
Nigar | 23 fevral 2015 19:29 | Status: Gümüş user | Şərh: 6 063
Sitat: Ag Gul
Təşəkkürlər
ehtibar | 1 dekabr 2014 09:38 | Status: Gümüş user | Şərh: 2 547
maraqlidir
Nergiz love | 1 dekabr 2014 09:33 | Status: Professional user | Şərh: 7 871
Emel edecem
Ag Gul | 4 noyabr 2014 19:39 | Status: Professional user | Şərh: 4 333
Təşəkkürlər
Ay_Sun | 4 noyabr 2014 00:25 | Status: Brilliant user | Şərh: 13 408
Tesekkurlerr.
KARAGULUM | 1 noyabr 2014 11:12 | Status: Gümüş user | Şərh: 1 433
Tewekkurler..maraqlidi
SABINA | 26 may 2014 11:11 | Status: Professional user | Şərh: 7 410
Sitat: Aida:)
Cox faydali xeberdi twkler
Zulya | 3 may 2014 07:05 | Status: Gümüş user | Şərh: 1 640
Cox faydali xeberdi twkler
Nigar | 15 fevral 2014 16:15 | Status: Gümüş user | Şərh: 6 063
Sitat: Aliyeva
Nigarim,sagol ezizim...

sizde sag olun canim
FLOVERandGİRL | 26 iyun 2013 20:48 | Status: Professional user | Şərh: 3 251
Sitat: Gunewim
Tesekkurler o saat bilinirki turk saytindan tercumedi.

duzdur canim
Seyidli | 7 iyun 2013 12:30 | Status: Yazar | Şərh: 2 706
Atdım seçilmişlərə lazım olar. Təşəkkür gözəlim!
Aliyeva | 7 iyun 2013 11:05 | Status: Yazar | Şərh: 4 036
Nigarim,sagol ezizim...
Gunel | 7 iyun 2013 00:42 | Status: Professional user | Şərh: 4 087
Noyabr ayinda ne baliq nedeki tervezlerden hec birini sevmirem sadalananlardan.Birce meyveden qoz,banan,nar,uzum,armudu sevirem)
TATLI GUZEL | 7 iyun 2013 00:11 | Status: Professional user | Şərh: 5 781
Fevral ayindanam.Amma bir cooxu nedense ooo qederde uyugun gelmedi.Tesekkurler
Nigar | 6 iyun 2013 23:20 | Status: Gümüş user | Şərh: 6 063
maraqli oldu twk edirem..
Akademik | 6 iyun 2013 23:13 | Status: Professional user | Şərh: 4 580
Sitat: Damla
Duzu bezilerini bilmedim. Meselen levrak, barbunya ne demakdir?

balık növləridir canım.
Damla | 6 iyun 2013 23:01 | Status: Brilliant user | Şərh: 7 177
Duzu bezilerini bilmedim. Meselen levrak, barbunya ne demakdir?
Sekine Hesen | 6 iyun 2013 22:59 | Status: Gümüş user | Şərh: 3 112
tewekkurler maraqlidi
shela | 6 iyun 2013 22:37 | Status: Gümüş user | Şərh: 2 910
maraqlı idi.təşəkkürlər
hilal 23 | 6 iyun 2013 22:06 | Status: Şərhçi | Şərh: 303
maraqli melumat idi twk-ler
luce | 6 iyun 2013 19:50 | Status: Professional user | Şərh: 2 922
Faydali xeberdir. Tsk-ler.
Beren | 6 iyun 2013 19:33 | Status: Professional user | Şərh: 3 214
Faydalı və lazımlı xəbər üçün təşəkkürlər canım.
Inci deniz | 6 iyun 2013 18:47 | Status: Yazar | Şərh: 2 379
Umumiyyetle her seyi oz movsumunde yemek faydalidir.cox sag ol,canim
RaySum | 6 iyun 2013 17:41 | Status: Professional user | Şərh: 2 594
tesekkurler huquqsunasimiz
DENIZ QIZI3 | 6 iyun 2013 17:37 | Status: Gümüş user | Şərh: 3 858
maraqli xeberlere gore tesekkurler,
Ay Gul | 6 iyun 2013 16:01 | Status: VİP user | Şərh: 431
tewekkurler
Hande 18 | 6 iyun 2013 15:56 | Status: Professional user | Şərh: 3 302
gozel xebere gore cox sagol canim menim