Mətbəximiz / Şirniyyat

Novruz şirniyyatları:şəkərbura, paxlava ,qoğal

Terane | 13-03-2012, 09:15
70 332 62

 




 

Şəkərbura
Tərkibi:
Şəkərbura

Tərkibi:

 

 

2 kq un

1 ç.q. şəkər tozu

1 l süd

4 yumurtanın sarısı

70-100 q xama

400 q kərə yağı

2 ç.q. maya (1 kq-a 1 ç.q.)

2 paçka vanil

1 çimdik duz

 

 

İçi üçün:

 

1 kq təmizlənib qozçəkəndən keçirilmiş badam (qoz, fındıq)

1 kq şəkər tozu

vanil

hil

 

Öncə badamı təmizləmək lazımdır. Qaynar suya badamları hissə-hissə töküb ocağın üstə qoyun, 3-4 dəqiqəyə qabığı asanlıqla çıxacaq, kəfkirlə çıxarıb təmizləyin. Sonra təmiz dəsmalın üstünə yığın, suyu çəkilsin. Yaxşı olar ki, badam (qoz, fındıq) bir neçə gün əvvəl təmizlənib qurudulsun. Sobada da qurutmaq olar.

  

Badamı qozçəkən maşından keçirib şəkər tozu, vanil, hil vurun, qarışdırın.

  

Xəmir: unu ələyin, vanil və duz əlavə edin. Təxminən 1-1,5 st. südü xəmiri ətləmək üçün saxlayın. Qalanını azca isidin, içinə maya və şəkər tozu əlavə edin.

  

Unu təpələyib ortasında çala açın, 4 yumurtanın sarısını içinə qırın, azca əridilmiş yağı, xamanı, südlə mayanın qarışığını da əlavə edib yoğurmağa başlayın. Şəkərbura xəmiri azca bərk olmalıdır, uzun müddət yoğurmaq lazım gələcək. Arada əlinizi ayırdığınız südə batırıb xəmiri ətləyin.  

   

Xəmiri yarım saat saxlayın.

 


3-3,5 sm diametrli kündələr tutun (25-30 ədəd), sellofan torbaya yanaşı yığın. Kündələməyi bitirdikdən sonra bunları yayıb üst-üstə, yenə də sellofan torbanın içinə yığın. Xəmir artıq qalıbsa, soyuducuya qoyun. 

 

Hər şəkərbura üçün bir x.q. iç kifayət edər. Şəkərburaların qırağını büküb üstünü naxışlayandan sonra soyuq siniyə düzün. Üzərini nazik təmiz iynə ilə bir neçə yerdən deşə bilərsiniz, o zaman şəkərburaların kənarları açılmır.

 

 

160-180 dərəcə qızdırılmış sobada 10-15 dəqiqə bişirin. Diqqət edin ki, üstü qızarmasın. Həm də çiy qalmasın.














BAKI PAXLAVASI

250 qr əla növ buğda unu

60 qr ərinmiş yağ
80 qr üzlü süd
1 ədəd yumurta
8 qr maya 
0,4 qr zəfəran
0,2 qr vanil
20 qr bal 


İçi üçün: 


200 qr badam və qoz ləpəsi

200 qr şəkər

Hazırlanması :

Xəmirin yoğrulması və için hazırlanması şəkərburada olduğu kimidir. Xəmiri 0,5 mm qalınlığında yayın. Tavaya yağ sürtüb xəmiri ora sərin. Üstünə 3-4 mm qalınlığında iç tökün. İçliyin üstünə ikinci xəmir qatını salıb yağlayın və yenidən içlik tökün. Bu prosesi 8-10 qata qədər davam etdirin. Sonra 10x4 sm ölçüdə romb şəklində paxlava kəsin. Üst qatına zəfəran şirəsi qatılmış yumurta sarısı çəkin. Hər paxlavanın ortasına yarım ləpə və ya püstə qoyub 180-200 dərəcə qızdırılmış sobada 35-40 dəqiqə bişirin. Hazır olmağa 15 dəqiqə qalmış üstünə şərbət və ya bal tökün.

ŞOR QOĞAL 

Ərzaq:
30 qr maya 

1 ədəd yumurta 
0,5 litr qızdırılmış süd 
1 kq un 
250 qr yağ 
 
İçi üçün:
Buğda unu, duz, sarıkök, istiot, razyana, cirə, ərinmiş yağ.

Hazırlanması:


Şor qoğalı üçün kündələrin sayı mütləq deyil, amma 8-dən az olmamalıdır. Kündələr nazik yayılır, taxtanın üstünə qoyulub hər laya yağ sürtülür. Laylar üst-üstə yığılır. Sonuncu laya yağ sürtülmür. Layları iri kvadratlara doğranıb rulet kimi bükülür. Bükümlər burub yastılanır və kisəcik şəklinə salınırlar. Kisəciyin içinə iç qoyub, qıraqlarını yığılır və kökə şəklinə salınır. 

Ortasında işarə barmağı ilə çuxur açıb bir az içdən qoyun. Səthinə çalınmış yumurta sürtülür, xaşxaş səpilir və 180 dərəcə qızdırılmış sobada 20-25 dəq. bişirilir (qızaranadək).

Nuş olsun!
ALLAH bütün evlərə Novruz şirniyyatı hazırlamağı nəsib etsin heç bir ev bu təamlardan məhrum olmasın AMİN! 

ESMERRi | 10 aprel 2016 20:11 | Status: Brilliant user | Şərh: 5 378
Sitat: SABINA
BEH BEH NOVRUZ BAYRAMİNİ NECE OZLEDİM
SABINA | 24 may 2014 23:42 | Status: Professional user | Şərh: 7 410
BEH BEH NOVRUZ BAYRAMİNİ NECE OZLEDİM
SEVDA | 18 mart 2014 12:21 | Status: Nəzarətçi | Şərh: 17 439
paxlavanı cox xowlayiram.twk...
Nigar | 4 mart 2014 13:01 | Status: Gümüş user | Şərh: 6 063
Sitat: Hande 18
Təşəkkürlə

Elvina Babazadeh | 24 noyabr 2013 19:52 | Status: Qonaq | Şərh: 0
tesekkurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
Hande 18 | 25 may 2013 10:13 | Status: Professional user | Şərh: 3 302
Təşəkkürlərrrrrrrrrrrrrrr
RaySum | 12 aprel 2013 19:38 | Status: Professional user | Şərh: 2 594

Amin...

yeterim | 26 mart 2013 21:58 | Status: Şərhçi | Şərh: 181
men sor qogali beyenirem ancaq hele bisirmemisem
Qanad | 19 mart 2013 00:11 | Status: Yazar | Şərh: 4 357
men qogali basqa cur bisirirem.en asan yolla.bele cox uzun cekir.
Nazar | 15 mart 2013 20:39 | Status: Professional user | Şərh: 1 184
Təşəkkürlər .
Gozel Melek | 6 mart 2013 11:08 | Status: Gümüş user | Şərh: 1 531
bizim evde en cox paxlava biwirilir
yumurcaq | 3 fevral 2013 20:48 | Status: Şərhçi | Şərh: 115
mende isteyirem
PrEnSeS_ | 12 dekabr 2012 12:25 | Status: VİP user | Şərh: 554
ucunu de cox sevirem